Tyúkszem kezelése

Lábunk épsége és egészsége elengedhetetlenül fontos a mindennapi rutin feladatok könnyed elvégzéséhez. Egy látszólag apró tyúkszem és máris kínzó fájdalom kíséri minden lépésünket. Ezzel a problémával sajnos igen sokunknak kell nap, mint nap szembesülnie. Egyértelműen a legjobb és legreálisabb döntés, ha rögtön szakemberhez fordulunk, de van, amikor erre nincs lehetőségünk, ezért ha valaki más alternatívákat is ki akar próbálni, íme, néhány.

A tyúkszem gyógyítása otthoni praktikákkal

Ha valaki ezt az utat akarja végigjárni a gyógyulásoz mindenképpen óvatosnak kell lennie. Sohasem tudhatjuk, milyen anyagra hogyan reagál a szervezetünk, főleg a szervezetünk beteg része, adott esetben a tyúkszem. Mindig fokozatosan kell haladni, az első kezelés után ajánlott a következőig várni egy kicsit, körülbelül egy napot, hogy kiderítsük nem lép-e fel allergiás reakció. Az allergiás reakció mellett meg kell figyelni azt is, hogy a tyúkszemünk hogyan viselkedik a kezelés után.

A legegyszerűbb és legkockázatmentesebb kezelés a lábáztatás. Ezt ajánlott reggel és este is megcsinálni, kellemesen meleg vízben, az a lényeg, hogy még a megkeményedett bőrfelület is puhábbá váljon és miután megpuhult reszelővel vagy habkővel óvatosan meg kell dörzsölni a tyúkszemet. A reszelés után ajánlott valamilyen hidratáló szerrel bekenni, ettől maga a tyúkszem nem fog elmúlni, de az általa okozott fájdalom csökkenni fog.

Ha tyúkszemünk régebbi érdemes kipróbálni a szalicilsavas kezelést, reggel és este kell bekenni egy-két héten keresztül és utána várhatóan a tyúkszem elhal, majd így már könnyen eltávolíthatóvá válik.

Tyúkszem gyógyítása növényekkel:

fokhagyma-tyukszem-kezeleseFokhagyma: a különböző hagymafélék közül a fokhagyma rendelkezik a legtöbb pozitív tulajdonsággal, ezt a fajtát lehet a leghatékonyabban és legtöbbféleképpen alkalmazni. A hagymafélékről általában elmondható, hogy igen jótékony hatásúak, de egyedül a fokhagyma használható tyúkszem ellen. Ez a praktika régebben volt használatos. Alkalmazásában, egy igen kellemetlen pont van, mégpedig a tyúkszem tetejét meg kell vágni és ez után kell az összetört fokhagymát rákötni. Ezt egy nap többször is meg lehet ismételni, amíg el nem múlik a kellemetlenséget okozó tyúkszem. Azért az otthoni darabolgatástól mindenkit óva intenék.

Harmatfű: ez a növény elsősorban mocsaras területeken fordul elő, a lápos területek csökkenésével egyre ritkábbá válik. Húsevő növényről beszélünk, mely áldozatait a levelein található mirigyszőrökben termelt ragadós nedvvel kapja el, ez az a nedv, amit a tyúkszem ellen is bevetettek. Használata előtt a tyúkszemet megszurkálták, hogy a nedv minél jobban szét tudjon terjedni. Egy nap legalább háromszor alkalmazták ezt a technikát.

kereklevelu-harmatfu-tyukszem-ellen

Vérre hulló fecskefű: leginkább ligetes erdőkben fordul elő ez a növényfaj, de miután hatásos ellenszere a tyúkszemnek és a szemölcsnek egyaránt, nagyon sok vidéki kertben is megtalálható. Vannak, akik használata előtt a tyúkszem tetejét levágják, de sokan ez a drasztikus lépés kihagyásával ugyanolyan sikeresen használják. Egyszerűen széttörik a szárát és bekenik a gyógyítani kívánt felületet. Nehezebb hozzájutni, de a gyökérben található nedve hatásosabb. Ajánlott egy nap legalább kétszer bekenni a beteg részt és ezt ismételni két héten keresztül.

Dió: csak időszakosan alkalmazható módszer, mivel a dió zöld burkára van szükség. A zöld burokból kell kivágni egy vékony szeletet és a belső oldalával a tyúkszemre kötni, a kötést naponta cserélni kell, és elméletileg a tyúkszem 4-5 nap alatt magától leesik.