Tyúkszem eltávolitása

A lábon előforduló bőrkeményedés lehet szemölcs és tyúkszem is. A szemölcs vírusos fertőzés miatt alakul ki, míg a tyúkszem külső nyomás hatására jön létre. Mégis gyógyításuk hasonló módokon történik. Mindkettőnél ki lehet próbálni különféle otthoni technikákat, általában ami jó az egyikre az jó a másikra is. Ezek felületi kezelések, melyekre még a szakemberek is rábólinthatnak, hiszen nem igényelnek komolyabb beavatkozást. Saját kezűleg egyiket sem szabad megpróbálni eltávolítani, mivel gyökerük mélyre nyúlik így a hozzá nem értő beavatkozásnak több negatív hatása is lehet. Mindenképpen az a legjobb, ha szakemberhez fordulunk.

Szakember segítsége

Mind a tyúkszem, min a szemölcs veszélye a gyökerében rejlik. Ezért fontos, hogy hozzáértő kezek nyúljanak hozzá. A két bőrbetegség ezen a területen eltér. A szemölcs eltávolítása nehezebb, mert, ahogy levágják a tetejét, a metszetén sok kis pont található, ami mind a gyökér részét alkotja, és ezek mind lejjebb és lejjebb próbálnak hatolni a csont felé. A tyúkszemmel ilyen szempontból könnyebb dolgunk van, mivel a felső rész eltávolítása után, meg lehet látni a sötét magvát, ami egyedül alkotja a gyökeret, így kevésbé komplikált kimetszeni.

Ha ilyen jellegű problémája van, keressen fel egy pedikűröst, vagy gyógy pedikűröst, akik külön ez egészségügyi problémák megoldására szakosodtak, valamint sebész segítségét is igényelheti.

A szakemberek több módszert is alkalmazhatnak a tyúkszem ellen, ilyenek:

–          sebészi kimetszés

–          sebészi kikaparás

–          kiégetés

–          fagyasztás

–          tapaszok és egyéb készítmények céltudatos használata.

tyukszem-orvosi-kezelese

A tyúkszemtapasz

A tapasz használata a legjobban elterjedt kezelési módszer, ez nem meglepő, mivel, ha jó tapaszt, jól használunk, megszabadulhatunk a tyúkszemünktől és megúszhatjuk az orvosi beavatkozást is.

Sokféle tapasz létezik, de mind ugyanazzal a működési elvvel. Mindegyik lényege abban van, hogy amíg mi beragasztjuk a tyúkszemet és ezzel védve is érezzük azt, addig a tapasz felpuhítja a bőrkeményedést. A puhítást a tapaszokban lévő anyagok végzik el, ezek a szalicilsav vagy a hidrokolloid, ami a test nedveivel együtt fejti ki hatását. A tapaszok alkalmazása sokkal jobb, mintha házilag kenegetnénk a tyúkszemünket, mert ezekben az összetevők már eleve úgy vannak adagolva, hogy mennyiségük optimális legyen.

A tapaszok mellet számos másfajta terméket tudunk megvásárolni a tyúkszem megszüntetésére és a fájdalom csökkentésére. Vehetünk tyúkszemirtó folyadékot, krémet, speciális reszelőt, tyúkszem védő párnát, tapaszokból is többfajtát (szorítót és védőt), illetve a lábujjközökben elhelyezkedő puha tyúkszemre lábujjelválasztót. A kínálat igen széles, mégis az a legjobb, ha a bevásárlás előtt kikérjük egy szakember véleményét.

Mi az, amit ne tegyünk!

A saját épségünk védelmében semmiképpen se nyúljunk a tyúkszemhez éles eszközökkel, mert nagyon könnyen komolyabb sérülést okozhatunk magunknak. Vigyázni kell a különböző kémiai anyagok használatával is, elsősorban a cukorbetegeknek és gyenge keringéssel rendelkezőknek, mivel az ő tyúkszemük eleve lassabban gyógyul, illetve, ha ezek a szerek a nem beteg bőrfelülethez érnek könnyen gyulladást okozhatnak. Valamint a tyúkszem tapaszokat is óvatosan kell használni, mert, ha a nem megfelelő módon a nem megfelelő fajtával próbálkozunk, akkor irritációt okozhatnak, és ez által növelhetik a kényelmetlenség érzetét.