Tyúkszem előfordulása

A bőrbetegségeknek rengeteg fajtája létezik. Ezek közül vannak, olyanok, amiknek kialakulását nehéz megelőzni, mert az nem külső tényezőkhöz köthető. De a bőrproblémák közül elég sok az olyan, aminek megjelenése külső tényezőkből ered, ezért kialakulását könnyen meg lehet akadályozni. Ilyen bőrelváltozás például a tyúkszem. Nyilván a más forrású betegségeket is meg lehet gátolni, csak azokat közvetettebb módon.

Tyúkszem a lábon

tyukszem-labonA tyúkszem leginkább a lábon található bőrelváltozás, a szaruréteg megvastagodása. A szervezet a megvastagodással a külső nyomás ellen próbál védekezni. A tyúkszem kifelé és befelé is folyamatosan nő, ezzel fokozva a fájdalmat. Mélyre nyúló gyökere miatt veszélyes, hiszen akár csontot is érinthet. Általában a folyamatos nyomás, dörzsölés hatására alakul ki, de előfordulhat, hogy valaki csak beüti a lábát és a beütött részen jön létre, egy nagy nyomás hatására.

A lábakon két különböző típusa is kialakulhat. A kemény tyúkszem, ami a lábujjak tetején található, és a puha tyúkszem, ami a lábujjak között helyezkedik el. De mindkettő hasonló okokból alakul ki.

A tyúkszem leggyakoribb kiváltó okai a lábon

A leggyakoribb ok, az, ha nem a lábhoz passzoló cipőt használunk. Az sem jó, ha túl kicsi, az sem jó, ha túl nagy és az sem előnyös, ha magas sarkú. Ezt a problémát a legkönnyebb megelőzni, egyszerűen az esztétikai okokat háttérbe kell helyezni cipővásárláskor és arra kell összpontosítani, hogy a kiválasztott darab kényelmes legyen. Ha esetleg az új lábbeli mégis nyom, először otthon próbáljuk bejáratni, puhítani, hiszen így bármikor levehetjük és pihentethetjük a lábunkat. A cipő mellett fontos odafigyelni a zoknira és a harisnyára is, ha ezek túl szorosak könnyen puha tyúkszem alakulhat ki.

szuk-cipo-a-tyukszem-ellensege

Gyakori ok lehet még a hirtelen felszedett súlytöbblet. Ebben az esetben nem csak a tyúkszem lehet negatív következmény, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a plusz kilók megjelenésének okát és kompenzáljuk azt.

A helytelen testtartás és járás szintén okozhatja tyúkszem kialakulását. Sajnos ebben az esetben a kiváltó okra gyakran csak a bőrprobléma megjelenése után derül fény. Ilyenkor a legjobb szakember segítségét kérni, ha azonban erre nincs lehetőségünk, próbálkozzunk jóga gyakorlatok végzésével.

Tyúkszem a kézen

tyukszem-kezekenKevésbé gyakori, hogy a kéz ujjain alakuljon ki tyúkszem, de előfordulhat, sőt akár a tenyéren is kialakulhat. A kéz felületén annyiból könnyebb talán elviselni a bőrkérgesedést, hogy itt nem nehezedik rá folyamatosan nagy nyomás, pont ezért lassabban is alakul ki. Viszont a kellemetlensége az, hogy nem lehet eltakarni.

A kéz felületén általában azoknál alakul ki tyúkszem, akik olyan jellegű munkát végeznek, amivel kezüket folyamatosan nyomásnak teszik ki. Először a bőr csak megkeményedik, vagy vízhólyagok jelentkeznek, majd fokozatosan az állandó terhelés miatt tyúkszem fejlődik ki.

Tipikusan ilyen foglalkozásúak a fodrászok, ők egész nap folyamatosan fognak a kezükkel, ezáltal ujjaik folyamatosan nyomás alatt vannak, náluk igen gyakran alakul ki tyúkszem az első és a második ujj környékén. Jellemző ez a tünet szerelőknél, súlyemelőknél és bárkinél, aki kétkezi munkát végez.

Ebben az esetben a külső tényező megszüntetése szinte lehetetlen, ezért az esetek többségében a tyúkszemet eltüntetni nem lehet, csak kordában tartani.  A panaszok csökkentésére használhatunk tyúkszemtapaszt, védőpárnát, kenegethetjük és áztathatjuk.

A hozzászólások le vannak tiltva.