Lábproblémák, tyúkszem

Lábunk folyamatos és nagyfokú terhelésnek van kitéve. Nagyarányú igénybevétele miatt sok probléma jelentkezhet ezen a testrészünkön. Az összes probléma közül a tyúkszem napjainkban a legelterjedtebb. A lábproblémák szinte minden esetben egyszerre jelentenek egészségügyi és esztétikai gondot is, olyan lábprobléma nincs, ami ne lenne szemmel látható. A lábproblémák lehetnek bőrhöz kapcsolódó problémák, mint például a tyúkszem, a szemölcs, bőrkeményedés, bőrgomba.  Kapcsolódhatnak a körömhöz, ilyen nagyon gyakori probléma a körömgomba, valamint a körömbenövés, a vadhús néven talán ismertebb. És vannak egyéb problémák, amik végül is a láb leterheltségéhez köthetők. Ilyen jellegű a duzzadt láb, a visszeres, itt az érrendszer problémás működése jelenik meg. Illetve nagyon gyakori gondot okoz a vizes láb, ennek kialakulása viszont több okból is fakadhat. Legyen szó, akár tyúkszemről, akár visszérről, mindig a megelőzés a leghatékonyabb. Minden problémának vannak előjelei, csak oda kell figyelnünk ezekre a jelekre, és időben cselekedni. A gyógynövényes lábfürdő mindenképpen ajánlott, legyen akármilyen panaszunk biztosan jótékony hatást fejt ki rá az áztatás.

Leggyakoribb lábproblémák

  1. tyukszemTyúkszem: Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt már problémája a lábával. A probléma forrása legtöbbször a tyúkszem. Főleg nőknél jellemző, hogy az eleganciát és a divatot a kényelmesség elé helyezik, és így sanyargatják lábukat nap, mint nap. A tyúkszem nem egyik napról a másikra alakul ki, ha valaki érzi, hogy valami nem stimmel, bőrkeményedése van, és az napról-napra csak durvább és fájdalmasabb lesz, változtasson. Sokszor elég csak cipőt cserélni, ne várjuk, meg, hogy a tyúkszem megnagyobbodjon, mert ami kifelé nagy, az befelé is az, és, ha elér egy ideget, a járást is képes nehézzé tenni. Sok apró malőr van, amivel könnyen megelőzhető.
  2. Duzzadt láb: egy teljesen más jellegű problémáról van szó, mint például a tyúkszem, megelőzése mégis ennek is igen egyszerű. A duzzadt láb oka lehet keringési zavar, vagy ödéma, az ödéma lényegében azt jelenti, hogy a szervezet vizet tart vissza, ami a lábfejekben gyülemlik fel, és ezért puffad meg a láb. A probléma megelőzhető, és kezelhető is, méghozzá masszázzsal. A masszázst végezhetjük testápolóval, de a hatékonyság növelése érdekében lábhűsítő vagy mentolos krémmel. Végezhetjük naponta vagy kétnaponta, nem igényel sok időt, és nem is macerás, mégis komolyabb problémákat tudunk segítségével megelőzni. A láb esténkénti felpockolása szintén sokat javíthat a fáradt, duzzadt lábon.
  3. Lábgomba: Kutatásokkal az derült ki, hogy a mérsékelt övi éghajlatban élő városlakók közel 70%-a küzd lábgombával. Népbetegség, sokkal gyakoribb, mint a tyúkszem. A lábgombánál is a megelőzés a leghatékonyabb. Gyenge immunrendszerű embereknél gyakrabban fordul elő, valamint a cukorbetegek és a keringési rendellenességgel küzdőknél is könnyebben jelentkezik. Gyakran jelentkezik izzadós lábú embereknél, főleg, ha sok időt zárt cipőben kell eltölteniük. De lábgombát akár nyilvános zuhanyzóban is össze lehet szedni. Minden ellen nem lehet védekezni, de pont ezért oda kell figyelni és az első tünetnél megkezdeni az alapos kezelést, sok krém van, amiket kúraszerűen lehet használni. De növények segítségével is meggátolhatjuk a terjedését, ilyen növény a tyúkszem esetében is alkalmazható fokhagyma, a majoránna-, fahéj, levendulaolaj. Megelőzni lehet azzal, hogy nem használunk műszálas zoknit, figyelünk, hogy jól szellőző cipőt használjunk. Ha a gombás terület begyullad, orvos segítségét kell érni. A lábgombánál, ugyanúgy ahogy a tyúkszemnél is, lehet otthon próbálkozni a kezeléssel, de mindkét problémánál megvan a határ, hogy meddig.
tyukszem-kezelese

A hozzászólások le vannak tiltva.