A szép, tyúkszem nélküli láb

Első sorban szép láb az, amelyik ápolt és egészséges. Ha küzdünk valamilyen lábproblémával, akkor se essünk kétségbe, megfelelő odafigyelés és ápolás mellett minden orvosolható, még a legdurvább tyúkszem is. Az egészséges szép láb fontossága nem csak esztétikumában rejlik, hanem mindennapi életünk gördülékeny intézéséhez is szükséges, hogy ne legyen gondunk lábunkkal, ne legyünk akadályozva a járásban. Egy apró tyúkszem, vagy egy kisebb körömbenövés is megzavarhatja nyugodt sétánkat. A lábak mindig nyáron kerülnek előtérbe, szem elé. A láb ápolása, karbantartása összetettebb feladat, mint ahogy mi gondolnánk. Lábunkat edzenünk kell, ezzel erősítjük is és keringésén is javítunk. Külön oda kell figyelni lábunkon a bőr ápolására, a bőrkeményedésekre, tyúkszem megjelenésére. A bőr a lábon különösen problémás, illetve a láb körmének ápolása is külön figyelmet igényel. A láb nagy terhelésnek és sok környezeti tényezőnek van kitéve, ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá, még télen is.

A bőr ápolása tyúkszem ellen

tyukszem-labonA lábproblémák legnagyobb forrása a bőr. A bőr megkeményedik, tyúkszem vagy szemölcs alakulhat ki rajta, felrepedezhet, gombás lehet, szóval van mire figyelnünk. Ha folyamatosan ápoljuk lábunkat, akkor nem kell ezeket a problémákat külön-külön kezelnünk, mert az ápolással mindet egyszerre meg tudjuk előzni. Hangsúlyozom, hogy az ápolásnak évszaktól függetlenül ugyanolyan intenzívnek kell lennie. A lábápolás alapja a lábfürdő, ami a leginkább gyógynövényekkel hatásos, ez egyszerre jó tyúkszem, és körömbenövés kezeléséhez valamint a bőr frissen tartásához is. A bőr ápolásához használhatunk bőrpuhító krémet is, ennél arra kell figyelni, hogy körömvirág alapú legyen. Ha habkőt használunk a megkeményedett bőrfelülethez, esetleg tyúkszemhez, akkor két-három használat után cseréljük, ezzel megakadályozhatjuk a fertőzéseket.

A köröm ápolása

A benőtt köröm ugyanolyan fájdalmas tud lenni, mint egy nagyobb méretű tyúkszem, a körömgombától pedig nagyon nehéz megszabadulni. A köröm ápolása nem csak a kézen fontos, hanem a lábon is elengedhetetlen. Ha azzal van gondunk, hogy körmünk gyenge, narancssárga színű, citrom kifacsart levével törölgessük át. A lábujj körömnél nagyon fontos, hogy télen mindig kisebb legyen, mert a szoros cipőben könnyen feltörhet. Ha hajlamosak vagyunk, a köröm benövésére próbáljuk meg körmünket ne túl picire vágni, és egyenes vonalúra. Ez csökkentheti a benövés valószínűségét. Ha már van körömbenövésünk és az nagyon mély, esetleg gyulladt, jobb, ha felkeresünk egy pedikűröst, vagy sebészt. Ugyanúgy ahogy a tyúkszem megjelenésével, úgy a benövéssel sem szabad kockáztatni. Ha lábunk sérült, az a járásban fog minket korlátozni.

Apró tippek tyúkszem ellen

tyukszem-es-a-labapolasHa szép és tyúkszem valamint bőrkeményedés nélküli lábra vágyunk, ajánlott váltogatva hordani cipőnket. A láb egészséges keringése minden probléma gyógyulását serkenti, a keringésnek jót tesz a váltott zuhany, valamint, ha minden nap lefekvés előtt egy 10-15 percre felpockoljuk lábainkat. Ha ülő munkát végzünk, próbáljunk meg a szünetekbe rövid sétákat illeszteni, hogy serkentsük a keringést. A folyamatos ülés ugyanúgy egészségtelen a lábnak, mint a folyamatos állás, az állandó állásnál esténként ajánlott borogatni lábunkat. Nagyon fontos a testmozgás, fontos, hogy tornáztassuk lábunkat, ha tornázunk, akkor úgy csökkenthetjük még hatékonyabban például a combunkon lévő zsírpárnákat, hogy torna idejére alufóliát tekerünk a lábunkra, ez nagy mértékben fokozza a zsírégetést. Csinálhatunk speciálisan combra és vádlira is edzésprogramokat.

A szép láb nem csak a lakkozott, tyúkszem nélküli homokot sosem látott lábakat jelenti. Szép láb az, amivel foglalkoznak, amit karban tartanak. A mezítláb való sétálgatás egyébként nagyon fontos, megelőzhetjük a lúdtalp kialakulását. Csak nagyon oda kell figyelni, hogy hol mászkálunk fedetlen talpakkal.

A hozzászólások le vannak tiltva.