Nyári lábápolás a tyúkszem megelőzése

Lábunkat télen hajlamosabbak vagyunk elhanyagolni. Ilyenkor nincs úgy szem előtt, mindig nagy zoknik takarják, ezért sokan mellőzik alaposabb ápolását is. Ez hibás hozzáállás, mert lábunk, más környezeti tényezőknek van kitéve, de ugyanúgy le van terhelve. Nincs olyan vastag csizma, amibe egyáltalán ne érzékelné a hideget. Szervezetünk védekezik a szélsőséges környezeti tényezők ellen, télen a hideg miatt érzékenyebb bőrünk, a lábunkon is. A tyúkszem szempontjából is nehéz a téli időszak, mivel folyamatosan vastag csizmákat kell viselni, szinte állandó nyomásnak van kitéve. Nyáron a meleg, a kosz másként, de ugyanúgy megviselheti lábunkat. A különböző időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva, különböző lábápolási technikákat kell alkalmazni. A lábfürdő az, ami évszaktól függetlenül mindig ugyanolyan hatékony és hasznos, nélkülözhetetlen eleme a lábápolásnak. A tyúkszem felületét télen a folyamatos nyomás terheli, nyáron a papucsos időszakban pedig arra kell ügyelnünk, hogy nehogy megsértsük. Mások is megrúghatják, mi is beverhetjük, vigyázni kell, mert egy ilyen baleset nagyon fájdalmas tud lenni.

Nyári lábápolási praktikák

tyukszem-kezenEgy gyönyörű ruha viselését teljesen elronthatja, ha ápolatlan lábbal viseljük. Itt nem a tyúkszem esetére és a szemölcsre gondolok. Mindkettő első sorban egészségügyi probléma, kialakulásuk a nem odafigyelésünk eredménye lehet a választott cipő terén, de nem lábunk ápolásának hanyagságából származik. Nyáron, ha jól választunk papucsot vagy szandált, akkor tyúkszemünk semmilyen nyomásnak sem lesz kitéve, használjuk ki az alkalmat és próbáljuk meg megszüntetni a problémát. Az alábbi tanácsok ebben segítséget nyújthatnak.

Mielőtt eldobnánk, cipőnket tegyük rendbe lábunkat, nem kell rá sok pénzt költeni, nem kell rögtön peikűröshöz rohanni, könnyűszerrel otthon is rendbe tehetjük lábunkat. Minden lábápolás áztatással, lábfürdővel kell, hogy kezdődjön. A legjobb, ha rozmaringos illóolajos gyógyfürdőt készítünk, ez a tyúkszem kezelése előtt is fontos lépés. Fontos, hogy mindig hígítva használjuk az illóolajat, mert különben nem fog feloldódni és nem fogja kifejteni hatását. Oldóanyagnak legjobb a tej, mivel ennek van a legjobb oldó hatása, nem kell belőle sok. A lábfürdőt csinálhatjuk hideg-meleg vizes váltott áztatással is, ez a vérkeringést javítja.

Az áztatás után, ha úgy érezzük, hogy szükséges használhatunk bőrpuhító krémet. Erre a kamillavirág alapú krémek a legideálisabbak, nagymértékű puhító hatásuk miatt. Ha lábunkon bőrünk száraz, könnyen keményedik, nap, mint nap önmagában is használhatjuk a krémet, ez fontos a tyúkszem megelőzéséhez is, mivel annak a bőrkeményedés az előzménye. Ha bőrpuhító krém felszívódott nyáron nagyon fontos, hogy amennyire csak tudjuk, csökkentsük a bekeményedett bőrfelületet. Ha a kemény bőr kiszárad, ami a nyári, strandolós, homokos időszakban könnyen előfordulhat, akkor akár sebesre is repedezhet. Ezzel vigyázni kell, mert nyáron könnyebben koszosodik a lábunk és egy sebnek az semmiképpen sem jó.

tyukszem

A lábápolás utolsó lépése a körmök csinosítása. Mindenképpen először ápoljunk és utána lakkozzunk. A színes figyelemfelkeltő lakkok használata csak a szép körmökkel, ápolt lábbal ajánlott. Ha tyúkszem van lábunkon, vagy bármilyen problémánk van a lábujjunkkal és nem akarjuk felhívni rá a figyelmet, ne fessük rikító színűre. Ebben az esetben előnyösebb a matt hatású körömlakkok használata. Napjainkban nagy divatja van a körmök festésének, ahhoz, hogy jól mutasson a körömlakk, fontos, hogy körmünk szép formára legyen levágva, ennek nem csak esztétikai oka van, az egyen vonallal kevésbé alakulhat ki körömbenövés. A tyúkszem mellett a mély körömbenövés a legfájdalmasabb lábprobléma.

A hozzászólások le vannak tiltva.