A lábról általában, a tyúkszem megjelenése

Lábunkra nem vigyázunk eléggé, nem óvjuk, nem ápoljuk, és sokszor, amikor szervezetünk jelez, akkor sem figyelünk a bajra. Erre tökéletes példa a tyúkszem. Kellemetlen, fájdalmas, megkeserítheti a mindennapokat, de nem szoktunk belegondolni abba, hogy a tyúkszem lényegében egy védekezési reakció eredménye. Szervezetünk, pontosabban lábunk bőrkeményedéssel jelez első körben, ha erre nem figyelünk, és nem szüntetjük meg a láb azon részére eső nyomást, tyúkszem fog kialakulni. Szervezetünk minden esetben jelez, ha valami gond van, csak tudnunk kell értelmezni a jeleket, önmaga ellen nem fog dolgozni. Lábunk nagyon összetett testrész, melynek épsége mindennapi életünk gördülékenységéhez elengedhetetlen.

A láb

tyukszem-kezenIjesztő belegondolni, hogy az emberek nagyobb többsége küzd valamilyen lábproblémával, lábrendellenességgel. És abba még ijesztőbb belegondolni, hogy ezeknek a problémáknak a többsége némi odafigyeléssel könnyedén megelőzhető lenne, ilyen probléma a fentebb említett tyúkszem, a lábgomba és akár a kalapácsujjakat is említhetjük. Lábunk érzékeny testrész, evolúciónk során nagy változásokon ment át, eredetileg kúszó lábak voltak, ennek nyomai a lábközépcsontoknál fellelhetők a szakértők számára.

Csupán a lábunk 26 különböző csontból áll. A láb teherbírása az egész szerkezete miatt olyan nagy, szerkezetének elemeit a csontok, az izmok, a szalagok adják. Nem gondolnánk, de lábunkkal legalább olyan ügyesek tudunk lenni, mint kezeinkkel. Sok olyan emberről hallhatunk, akik valamilyen baleset során elvesztették felső végtagjaikat és lábukkal tanulták meg ugyanazon feladatok ellátását, mint például telefonálás, írás, bármi, lényegében lábukkal helyettesítik kezüket. Lábunkat azért fontos óvni még a legapróbb problémáktól is, mint például a tyúkszem, mert hosszú távon van szükségünk épségére. A láb boltozata úgy alakult ki, hogy egyszerre flexibilis és stabil is legyen, bírja a nagy terhelést, az alatt a testsúly elbírását és az erők levezetését érthetjük. A láb izomzata a láb saját izmaiból áll, amik a lábcsontokat borítják be és a lábszárból eredő izmok, ezek a láb feszítésére szolgálnak. Lábunkat sűrűn hálózzák be idegszálak, ezért is kell odafigyelni a tyúkszem megelőzésére, ha ideget érint, nagyon fájdalmas tud lenni.

Bőr a lábon és a tyúkszemtyukszem-megjelenese

A legtöbb probléma lábunkkal kapcsolatban bőrünkhöz kötődik, ilyen a lábgomba, a tyúkszem, a bőrkeményedés. Az emberek lábon található bőre általában két eltérő típusba sorolható be. Az első típust a könnyen kezelhető bőt képezi, a nevéből is érződik, hogy ez a kevésbé problémás kategória. Az ilyen bőrt a sima, ritka és laza szavakkal lehet jellemezni, ezek inkább a szakembereknek árulkodnak. Az ilyen bőrtípusnál a bőrkeményedés színe sárgás, tehát az, hogy könnyen kezelhető ez a bőrtípus nem azt jelenti, hogy problémamentes, nem odafigyelés esetén, ugyanúgy lehet tyúkszem vagy gomba, csak egyszerűbb a bőrproblémák kezelése. A másik típusba a nehezebben kezelhető bőrtípus tartozik. Ilyen az izzadt és az üvegbőr is. Nézzük ezeket külön-külön. Az izzadt bőrnél a bőrkeményedés színe jellemzően szürkés, az ilyen típusú bőr hamar felázik és felázás esetén rongyossá válik. Az üvegbőrre jellemző, hogy nagyon vékony és rózsaszínes színű. A bőrkeményedés ennél a típusnál is szürkés színű. Erre a bőrtípusra jellemző, hogy nagyon hamar szárad. A problémásabb bőrtípusoknál nagyon nehéz kezelni akár a tyúkszem kezelése is. Problémás bőrtípus a száraz bőr is. Az ilyen lábbőr, általában annyira száraz szokott lenni, hogy magától hámlik. Ez a bőrtípus tipikusan a cukorbetegeknél szokott előfordulni.

A hozzászólások le vannak tiltva.