Lábápolás gyógynövényekkel a tyúkszem ellen

Az ember lába nyáron szem elé kerül, mivel a hőséget csak a nyitott szandálokban és papucsokban lehet elviselni. Ilyenkor sokunknak okoz kellemetlenséget egy tyúkszem, vagy egy szemölcs, de akármilyen más lábprobléma is. Az mellett, hogy sokunkat zavarja tyúkszem terítéke kerülése fel is lélegezhetünk, mivel nem kell a cipőkben nyomorognunk, sokkal kényelmesebb viseleteket használhatunk. Sokan csak ilyenkor érzik a lábproblémák súlyát, pedig azokra nem csak, sőt elsősorban nem az esztétikum miatt kell figyelni, hanem az egészségügyi következmények miatt. Például egy aprócska tyúkszemnek is súlyos következményei lehetnek, ha hagyjuk elfajulni, ha idegeket, netán csontot ér, már a normális járásban is akadályozhat. Minden problémát jobb megelőzni.

A tyúkszem gyógynövényes ápolása

tyukszem-kezeleseA tyúkszem sokféle ok miatt kialakulhat, de a leggyakoribb az egészségtelen cipőviselet, ilyenkor a láb állandó nyomásnak van kitéve, a nyomásra szervezetünk védekezésképpen bőrkeményedéssel reagál, ami a további nyomás hatására tyúkszemmé fejlődhet. Érdekes belegondolni, hogy ezzel szervezetünk saját magunk ellen védekezik. A tyúkszem megjelenése tovább fokozza az erős nyomás érzetét, úgy, hogy közben folyamatosan kifelé és befelé, a csont felé is nő. Nagyon fontos, hogy megelőzni könnyebb, mint a meglévőt megszüntetni. A megelőzés, csak pár apró lépésből állna. Ha a tyúkszem befelé nőve idegeket ér az iszonyatos fájdalommal jár, a legrosszabb esetekben a csontot is elérheti. Minél mélyebbre nő a tyúkszem, eltávolítása annál fájdalmasabb. Sok apró praktika van, amikkel kezelni lehet a tyúkszemet. De ezek a házi trükkök inkább még akkor hatásosak, amikor a tyúkszem a kezdeti stádiumában van, ha már egy nagy, kialakult és erős fájdalmakat okozó tyúkszemünk van, ne kísérletezzünk otthon, hanem forduljunk szakemberhez. A szakember lehet pedikűrös, aki erre specializálódott vagy sebész is, de ne otthon farigcsáljuk a nagy tyúkszem felületét. Ha még kezdeti stádiumban vagyunk, a tyúkszemünk, a következő gyógynövényekkel orvosolható, ezek nem feltétlenül gyógynövények, sok közülük haszonnövény, csak gyógyhatással is rendelkeznek.

Ilyen például a fokhagyma, esetében nehéz lenne megmondani, hogy inkább gyógy vagy inkább haszonnövény, mert így is, úgy is használható. Régebben módszeresen használták tyúkszem gyógyítására, félbe vágva a tyúkszemre kötötték.

A vérrehulló fecskefű van leginkább elterjedve a köztudatban a tyúkszem és a szemölcsök ellen is. A növény szárát ketté kell törni és a belőle kifolyó lét kell a tyúkszemre kenni.

Frissítő hatású a rozmaringos illóolajjal készített lábfürdő, puhítja a lábat, így könnyebbé teszi a tyúkszem kezelését, a lábfürdőhöz 10-15 csepp illóolajat kell használni, mindenképpen langyos vízzel készítsük. Hogy növeljük a lábfürdő eredményességét, készítsünk az illóolajos mellé egy hideg vizes labort is, és így váltott lábáztatást csinálhatunk, ez serkenti a vérkeringést, és a bőrnek is jót tesz.

A tyúkszem mellett sok más problémánk lehet lábunkkal, ha azzal van gondunk, hogy sárgák körmeink, ez akár a kézre is érvényes lehet, citrom frissen csavart levével, vatta segítségével dörzsöljük át körmeinket.

tyukszem-hatasa-a-borre

Körömvirágos kenőcs állandó használatával puhán tarthatjuk a sarkunkon lévő bőrt, ezzel megelőzve a bőrkeményedés, majd tyúkszem kialakulását. Körömvirág kenőcsöt egy kis utánajárással könnyen készíthetünk házilag is.

Ha azzal van problémánk, hogy nagyon izzad a lábunk és ez miatt nagyon büdös is, erre is van gyógynövényes megoldás. Aromaterápiás olajjal be kell dörzsölni lábunkat, ez meggátolja a baktériumok lábon való elterjedését és így a szagok kialakulását is. Ha van tyúkszem lábunkon, nem kell aggódni, nem árt neki. Készítése: mindenből 3 cseppet kell használni, rozmaring, citromfű, zsálya és teafa illóolaj.

A hozzászólások le vannak tiltva.