Lábápolás- a tyúkszem megelőzése

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos lábunk egészsége. A lábápolásról sokunknak az esztétikai gondoskodás jut először eszébe. A különböző bőrbetegségek esztétikailag sem szépek, de ennél sokkal fontosabb, hogy nem egészségesek. Lehet szó szemölcsről, tyúkszemről, vagy begyulladt körömről, ezek mind komoly egészségügyi problémák. Mindegyik esetében a megelőzés sokkal könnyebb, mint a már meglévő tünet kezelése, ezért fontos, hogy odafigyeljünk lábunk épségére.

Gyakori probléma a lábon a bőrkeményedés, ezzel hajlamosak vagyunk nem foglalkozni, mivel csupán esztétikai rendellenességnek könyveljük el. A bőrkeményedést, ha nem kezeljük, könnyen tyúkszem alakulhat ki. A lábápolás nem igényel sok időt és fáradtságot. Ahhoz, hogy a tyúkszem kialakulását megelőzzük, nem kell sok mindenre odafigyelnünk.

A cipő

Az első és legfontosabb, legalapvetőbb szempont a kényelmes cipő használata, mivel a tyúkszem leggyakoribb kialakulási oka a szoros, vagy túl nagy cipő viselete. Ha erre odafigyelünk minden más ápolási módszer csupán kényeztetés lábunknak. Ha esetleg lábunk problémásabb és a tyúkszem mellett valamilyen más deformáltsággal is rendelkezik ajánlott talpbélést csináltatni, ezek kompenzálni tudják a rendellenességet. Fontos, hogy, ha az időjárás is engedi, szellősebb lábbelit viseljünk, lábunknak is szüksége van a levegőre. Nyáron, amikor elég meleg az idő, nem árt, ha mezítlábas sétákat teszünk, ez elsőre talán furán hangzik, de jótékony hatása biztos.

Lábfürdő

Attól függően, hogy mennyi idővel rendelkezünk, csinálhatjuk naponta vagy akár naponta kétszer is. Kellemes, nyugtató hatású és mindemellett igen hatékony is. Nem szabad se túl hideg, se túl forró vizet használni, a kellemes meleg vízben addig ajánlott fürdetni lábunkat, amíg az kellően megpuhul.  A lábfürdőt színesebbé varázsolhatjuk különböző olajok használatával, ezeket könnyen beszerezhetjük gyógyszertárakban, drogériákban. A lábfürdőt kombinálhatjuk aromaterápiával, így nem csak lábunkat pihentetjük. A váltott hideg-meleg zuhany is jótékony hatású, vérkeringés serkentő és javítja a láb tónusát.

A lábáztatás során megpuhult kemény bőrt, a tyúkszemet reszelővel vagy habkővel könnyen meg tudjuk dörzsölni.

Lábmasszázs

Mint minden testrésznek a lábnak is jól esik a gondoskodás, fontos, hogy ne hanyagoljuk el ezen testrészünket. A lábmasszírozás serkenti a vérkeringést, ha van tyúkszemünk vagy szemölcsünk figyeljünk rá, hogy nehogy belekapjunk. A tyúkszem gyógyulásában fontos ez az ápolási technika, mert a lassú keringési rendszerrel rendelkezők esetében a tyúkszem már eleve lassabban gyógyul, így talán gyorsíthatunk a folyamaton. A masszázst kellemesebbé teszi és hatékonyságán is javít, ha krémet használunk. Fontos, hogy a megfelelő kencét alkalmazzuk, ilyen a borsmentás krém, mivel ez már önmagában vérkeringés serkentő hatású.

Hasznos a láb tornáztatása, nem kell nagy dologra gondolni, ha minden nap csak tíz percre megtornáztatjuk lábfejünket, máris javíthatunk a láb egészségén.

Másik ilyen apró praktika, a láb felpockolása, ez szintén jó hatással van a vérkeringésre, ezáltal a visszerek kialakulását is lassítani lehet vele. Ha minden este lefekvés előtt negyed órára nekitámasszuk a lábunkat a falnak, másnap sokkal pihentebb lábakkal fogunk ébredni.

Pedikűr a tyúkszem ellen

Ha anyagi keretünk engedi mindenképpen ajánlott legalább kéthavonta ellátogatni egy pedikűröshöz. Ha szerencsések vagyunk és semmilyen problémával nem küzdünk, akkor is megéri karban tartani lábunkat. Viszont ha tyúkszemünk, vagy szemölcsünk van, jobban tesszük, ha egyből egy gyógy pedikűröst keresünk fel. Az ő segítségével, nagy eséllyel elkerülhetjük a komolyabb orvosi beavatkozást.

tyukszem-kezelese

A hozzászólások le vannak tiltva.